fredag 27 februari 2009

Månadsbrev mars

Årets sportlov är över och jag hoppas att ni alla fått njuta av snö och sol i olika sammanhang. Nu tar vi nya tag i skolan och satsar på stort fortsatt lärande med vårsolen i sikte!

För femmorna drar arbetet med nationella proven igång. Nytt för i år är att även treorna gör nationella prov. Mer information om detta ges på det kommande föräldramötet, men du kan redan nu gå in på Skolverkets hemsida och läsa om proven. Jag vill betona att provens funktion är att hjälpa oss i skolan att bedöma vår verksamhet, inte att betygsätta eller rangordna enskilda elever.

Renoveringen efter vattenläckan i Skolrestaurangen fortskrider, om än lite långsammare än vi hoppats. Vi är ändå tacksamma att skadan inte blev värre och att vi nu kan använda serveringsdelen fullt ut.

Så har vi haft vårens första skolråd och här följer minnesanteckningar:

På dagordningen stod diskussion om kvalitetsredovisningen, men eftersom inte alla hunnit titta på den beslöt vi att diskutera den vid nästa skolråd i stället. Kvalitetsredovisningen ligger som en sida på skolans hemsida och går att skriva ut i PDF-format. Önskemål kom också om att göra en sammanfattning till nästa år, vilket är en god idé.

Vi beslöt att under nästa läsår prova med att ha skolråd i samband med föräldramötena. Vi börjar med en gemensam diskussion/information och sedan fortsätter föräldramöten i de olika klasserna.

Skolan har Öppet hus och 5-årsjubileum den 29 april 18 – 20. Vi diskuterade innehåll och hur klassföräldrarna kan vara delaktiga i genomförandet. En tanke som kom upp var att gå till Alsjön under kvällen, men vi tror att det är för kort om tid för att kunna genomföra detta. Möjligen kan vi anordna vår läsårsavslutning vid Alsjön i stället.

En förälder lyssnade till Niclas Ottosson då han föreläste om vad våra barn möter på nätet. Vi diskuterade hur vi kan arbeta med kritisk granskning och etik kring datorer och mobiltelefoner. Det är viktigt att föräldrar och skola samarbetar kring de här frågorna. Skolrådet föreslog att detta kan vara ett tema för skolråd/föräldramöte i höst.

Skolbion diskuterades också. Hädanefter ska vi se till att barnen får åka buss till skolbion, vilket övriga elever i kommunen gör. Vi diskuterade också hur skolbio genomförs och vilka filmer som väljs, då barnen ibland upplevt att filmerna är konstiga.

Skolbio är ett samarbetsprojekt med Svenska Filminstitutet och barnen får vara delaktiga i urvalet av vilka filmer som ska ses. Filmerna är anpassade efter de olika åldersgrupperna. Till filmerna finns också ett väl utarbetat material och lärarna ska både för- och efterarbeta filmerna med eleverna. Lärarna gör också utvärderingar efter varje visning.

Frågan om ordning och städning i kapprummen lyftes. Vi beslöt prova att ha ”kapprums-värdar” som ser till att alla hänger upp sina kläder ordentligt, alltså inte att städa efter sina kamrater. Jag uppmanar också er föräldrar att titta i ”kvarglömtlådan” emellanåt. Det finns mycket kläder där! En förälder erbjöd sig att ta med kvarlämnade kläder till Estland, vilket vi tycker är en god idé.

Vår kära och välanvända isbana dryftades också. Alla barn i F-3 ska använda hjälm för att få leka i isbanan och det har fungerat bra. Vi har några lånehjälmar men det är bra om var och en har sin egen som är inställd på rätt sätt. Jag som ser barnen leka i isbanan kan intyga att den är till mycket stor glädje!

Möjligheten att nå kontakt med andra föräldrar via mail diskuterades också. Till hösten kan vi ta med det på ”krislappen” som alla föräldrar fyller i och då kan man välja om man vill ha med sin mailadress eller inte. Möjligheten för elever att nå sin mail hemifrån diskuterades. Jag skickar den frågan vidare till IT-enheten.

Vi noterar med glädje att det verkar hända saker på Spårbacken och på sikt hoppas vi på fler elever till vår lilla fina skola. Frågan om hur kommunen intresserar sig för Laxnes tillväxt lyftes. Jag har varit i kontakt med ansvariga i kommunen i samband med de första visningarna på Spårbacken, men jag ska ta kontakt med dem igen. En förälder noterade att det finns möjlighet att lämna klagomål på kommunens hemsida, dock ej någon typ av förslagslåda. Även denna synpunkt lovar jag att ta med till berörd tjänsteman.

Föräldrar med barn både på Gläntan och i skolan upplever att det är bökigt att dörren mellan de olika verksamheterna är låst. Jag håller fullständigt med och har som vision att skapa en enda välfungerande verksamhet med barn från 0 – 12 år. Då kan vi inte ha några låsta dörrar! Jag har beställt öppning av dörren och jag hoppas att omprogrammeringen sker snarast.

Planeringen inför nästa läsår har precis startat och vi funderar nu på hur vi ska organisera oss för att möta elevernas behov på allra bästa sätt. Jag är oerhört stolt över att ha en lärarstab som inte ”sitter fast” utan är beredda att optimera organisationen efter de förutsättningar som ges. Detta gynnar alltid eleverna och deras lärande!

Som avslutning på skolrådet diskuterade vi hur viktigt det är att vi sprider allt det fina som sker på skolan. Det är viktigt för barnen och deras lärande, och det är viktigt för skolans rykte. Då fälldes en kommentar som jag ska bära med mig länge: ”Det är svårt att prata skit om den här skolan!”

Med dessa ord går vi in i nästa arbetsperiod med hopp om ett fortsatt gott arbete tillsammans med er föräldrar. Nästa skolråd är den 12 maj 18.30, men först ses vi på Öppet hus!

Varma vårvinterhälsningar
Marie-Louise Svensson Rektor